Selv om det å trene er bra for den gravide, sier likevel så mye som 85 prosent av de gravide at de ikke trener i en undersøkelse fra Nasjonal Kompetansetjeneste for kvinnehelse, skriver forskning.no.

Dette tror forsker Katrine M. Owe ved Nasjonal Kompetansetjeneste for kvinnehelse skyldes manglende kompetanse blant leger og jordmødre som heller rådet gravide til å ta det med ro framfor å trene. 

Selv om du er gravid skal du kunne trene både kondisjonstrening og styrke, men Katrine fraråder å trene med for høy puls.

– Det er få studier om gravide som trener med høy puls, rett og slett fordi det ikke alltid er etisk mulig å gjennomføre. Enkelte studier viser at blodstrømmingen til livmoren og fosteret reduseres ved høy puls hos mor. Det kan man blant annet se ved at hjertefrekvensen til fosterets påvirkes, sier Katrine til forskning.no, og anbefaler å ligge under 90 prosent av makspuls under kondisjonstrening. Hun mener også at det kan være fornuftig å ikke holde på lenger enn en time av gangen.

Gir treningsråd

Fysioterapeutene Simone og Mona ved Din Femme er opptatt av å spre kunnskap om trening i og etter svangerskapet til gravide. De tilbyr både kurs og personlige treningsprogram for de som måtte ønske det. På sin nettside viser de også enkle øvelser for gravide. 

De styrkeøvelsene som Simone og Mona anbefaler i svangerskapet og tida etterpå går mye på trening av bekkenbunnen og kjernemuskulaturen. 

Trening med barn
Knebøy: Knebøy med beina i hoftebreddes avstand styrker setet og bekkenmuskulaturen. Her trener du også bekkenmobilitet og avspenner bekkenbunnen. Øvelsen kan også hjelpe til å få i gang fødselen, i følge fysioterapeutene. Foto: Bjørn Johannessen

 

Trening med barn
Planken: Ulike former for planken kan gjøres både med barn i magen og i tida etterpå. Mona og Simone omtaler på sine nettsider en bevegelig planke der en først starter på alle fire med beina under hoften. Trykk så baken bakover og ned mot hælen slik at hendene strekkes framover. Ta noen inn og utpust i denne posisjonen slik at du kjenner at du slapper helt av. Før deretter overkroppen framover igjen slik at du får lik vekt på knær og armer. Sett tærne i bakken og strekk ut knærne, og du er nå oppe i vanlig planke. Hold posisjonen noen sekunder før du igjen går ned på knærne og fører baken bakover og ned mot hælen. Du kan se detaljerte bilder av hele øvelsen her på fysioterapeutenes nettsider. Foto: Bjørn Johannessen.

 

Trening med barn
For løpere: Vi løpere må i tillegg til å tenke på bekkenbunnen og kjernemuskulaturen også ha fokus på løperelaterte styrkeøvelser. Hva er vel da bedre enn å benytte graviditeten og tida etterpå til å ta noen ekstra tåhev og utfall. Foto: Bjørn Johannessen

Trening med barn
Utfall: Utfall kan gjøres både med barn på armen og uten. Foto: Bjørn Johannessen